Follow Us

April 29, 2016

 

“Geblokkeerd. Alsof mijn hoofd is uitgecheckt en alleen mijn lichaam nog aanwezig is. Hart klopt in de keel, klamme zweethanden.. Ik kan niet meer nadenken, het is één grote waas. Ik wil weg! Chaos in mijn hoofd. Een vastloper. Ik slik. Kan ik dit wel?”

 

“The quickest way to acquire self-confidence is to do exactly what you are afraid to do.” – Anon.

 

Zelfvertrouwen. De één heeft het van nature, de ander krijgt letterlijk pijn in de buik als het erop aankomt.. Het hebben van zelfvertrouwen levert veel voordelen op. Zo begin je makkelijker aan iets nieuws, ben je minder afhankelijk van het oordeel van anderen en ga je een uitdaging niet snel uit de weg. Initiatief tonen, je mening geven.. Allemaal komt het neer op het hebben van vertrouwen in jezelf. Idem voor het behalen van doelen en het verwezenlijken van dromen. En wat te denken van groei en zelfontplooiing? Ook dit wordt vergemakkelijkt door het hebben van zelfvertrouwen.

 

 

 

Bang zijn om fouten te maken

Vaak wankelt het zelfvertrouwen...

March 30, 2016

Ik kan mij het nog zo goed herinneren, mijn eigen eindexamens. Ze waren nooit leuk om te doen. Ik twijfelde veel en was onzeker of ik het wel zou halen. Deze twijfel en onzekerheid kregen dan ook veel aandacht. Vragen die door mijn hoofd schoten: “kan ik het wel? Heb ik wel voldoende geleerd? Waarom ben ik altijd zo onzeker? Waar komt die spanning vandaan?” Voordat ik het wist zat ik in een neerwaartse spiraal van negatieve zelfbeweringen/zelf-handicapping, met als aanjager de aandacht voor de dingen die ik nog niet dacht te kunnen. Als resultaat: een onvoldoende op mijn examen. En dan de bevestiging: “zie je wel, ik had toch gelijk, ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg”.

Ik heb veel advies en hulp gehad over hoe ik moet leren. Uiteindelijk begreep ik pas op de universiteit wat er echt moest veranderen. Namelijk de manier hoe ik mijzelf motiveerde en dat waar ik aandacht aan gaf tijdens deze zelfmotivatie.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je aandacht verlegt naar de dingen die energ...

March 1, 2016

 

Door gebrek aan extreme winterkou mocht ik de eerste narcisjes al uit de grond zien poppen. Ik had het eerste terrasje al voorzichtig gepakt, bijgestaan door een grote mok vol hete thee en een dikke sjaal om mijn nek. Hoe subtiel het ook mag zijn, ik voel de lente er stiekem weer een beetje aankomen. Zo ook vanmiddag toen ik geconcentreerd zat te lezen totdat de zon door het raam op mijn huid neerdaalde. Mijn concentratie verdween als spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Ik besloot het er even van te nemen en optimistisch als ik ben, zonder jas, maar wederom gewapend met een warme mok, me even te laten raken door dat ene warme straaltje. Het moment dat de eerste tekenen van het voorjaar aan mij verschijnen, merk ik dat ik veel energie krijg. Dat ik ga fantaseren, plannen wil maken, nadenken over de tijd die gaat komen, de toekomst.


Toekomst en keuze  
Als trainer bij de krachtpatsers merk ik dat jongeren vaak moeite hebben met het kijken naar de toekomst. Het maken van keuzes die ech...

February 1, 2016

 

Waarom hebben sommige leerlingen een enorme weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken?

 

Waarom nemen bepaalde leerlingen makkelijk de leiding op zich en nemen anderen genoegen met het volgen van deze leerlingen?

 

Waarom zijn sommige leerlingen zo flexibel en hangen anderen aan regels en details?

 

 

Als Krachtpatser trainer merk ik dat leerlingen verschillende behoeftes hebben. Dit vereist ook een andere aanpak bij sommige leerlingen. Ik wil graag het beste uit leerlingen halen door vooral aandacht te geven aan waar zij goed in zijn en blij van worden. Hierbij is het belangrijk om inzicht te krijgen in de gedragsvoorkeuren van de leerlingen zodat ik, en zijzelf, meer waardering en begrip voor zichzelf en voor elkaar krijgen. 

De DISC methodiek heeft mij geholpen om dit inzicht te krijgen. Trouwens, DISC staat voor de afkorting van de gedragsstijlen Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Consciëntieus. Dat je het weet!

 

Geef je TALENT kleur!

Iedereen heeft een eigen ‘manier...

January 11, 2016

 

Een open boek

Het is januari 2016. Een nieuwe jaar, dat als een open boek voor me ligt. Een jaar waarin 366 pagina’s roepen om beschreven te worden met de mooiste avonturen, de liefste wensen, de geweldigste momenten en vooral veel en vaak schaterlachen. 

Op welke manier kies ik er voor dat dit jaar te gaan doen? Daarvoor gaan we terug naar Tweede kerstavond 2015. Al 9 jaar is Tweede kerstavond een hele bijzondere avond voor mij, mijn vader en inmiddels ook mijn man. De kerstlichtjes zijn aan, de open haard brandt, we hebben ons kerstdiner van te voren zorgvuldig samengesteld en ons goed voorbereid op de avond die gaat komen. 

Dit is de avond waarin we terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitblikken om de focus voor het nieuwe jaar vast te stellen. De gesprekken zijn echt, oprecht en diepgaand. Een van mijn hoogtepunten van het jaar. De focus voor het nieuwe jaar wordt het liefst een pakkende zin of een woord, soms mag je smokkelen en worden het meerdere woorden....