Pak die straal!

Door gebrek aan extreme winterkou mocht ik de eerste narcisjes al uit de grond zien poppen. Ik had het eerste terrasje al voorzichtig gepakt, bijgestaan door een grote mok vol hete thee en een dikke sjaal om mijn nek. Hoe subtiel het ook mag zijn, ik voel de lente er stiekem weer een beetje aankomen. Zo ook vanmiddag toen ik geconcentreerd zat te lezen totdat de zon door het raam op mijn huid neerdaalde. Mijn concentratie verdween als spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Ik besloot het er even van te nemen en optimistisch als ik ben, zonder jas, maar wederom gewapend met een warme mok, me even te laten raken door dat ene warme straaltje. Het moment dat de eerste tekenen van het voorjaar aan mij verschijnen, merk ik dat ik veel energie krijg. Dat ik ga fantaseren, plannen wil maken, nadenken over de tijd die gaat komen, de toekomst.

Toekomst en keuze Als trainer bij de krachtpatsers merk ik dat jongeren vaak moeite hebben met het kijken naar de toekomst. Het maken van keuzes die echt over henzelf gaan en gevolgen hebben voor ‘later’. Deze gedachte snap ik goed aangezien het aantal mogelijkheden in bijvoorbeeld studiekeuzeland enorm is toegenomen. Dit vraagt een bepaalde houding van de leerling waardoor hij of zij zich toegerust gaat voelen om hier mee om te gaan. Want door het ene te kiezen sluit je het andere uit. Het uitstellen van of als een berg opzien tegen de keuze is naar mijn idee dan ook een logisch gevolg. Het is de uitdaging leerlingen in het huidige onderwijssysteem toe te rusten met een gezonde dosis zelfinzicht. Op school niet puur gericht zijn op het overdragen van kennis, maar ook genoeg ruimte inbouwen voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Met als doel dat de leerling het maken van keuzes die hij of zij als belangrijk ervaart met energie en vertrouwen tegemoet gaat. Dat de leerling in staat is te kiezen zonder het gevoel te hebben te verliezen.

Reflexiviteit en zelfinzicht

Het maken van een bewuste keuze vergt zelfinzicht. Ook is het een uitdaging onderscheid te kunnen maken tussen lange en korte termijn doelen. De socioloog Anthony Giddens stelt in zijn boek Modernity and Self-identity dat dit vraagt om de ontwikkeling van reflexiviteit (reflexivity). Hiermee bedoelt hij een houding waarin je actief je eigen identiteit vorm probeert te geven. In een wereld waarin je aan steeds meer verleidingen wordt blootgesteld, bijvoorbeeld door (sociale) media, is het van belang dat je je eigen levensstijl (lifestyle) creëert. Sta met je leerlingen eens stil bij de vraag ‘hoe filter ik alle dingen waar ik toe word verleid door media?’. En ‘waarop selecteer ik als ik iets wil integreren in mijn eigen leven’? Giddens meent dat het stellen van dit soort vragen bijdraagt aan het vormgeven van het eigen levensverhaal (self-narrative). Het eigen levensverhaal dat steeds belangrijker is geworden in een wereld waarin we veel vrijheid hebben om te kiezen. Dus, sta eens stil bij je eigen levensverhaal, het verhaal van wie jij bent en hoe je geworden bent tot wie je nu bent. Het geeft houvast in een wereld waarin er zo veel verleidingen op je af komen. In lijn met deze gedachte is het goed stil te staan bij vragen als; ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik’ zoals wij doen bij FC de Krachtpatsers. Met jezelf als uitgangspunt, inzicht krijgen in dat waar jij blij van wordt, waar je energie van krijgt en wat jij de moeite waard vindt. Vaker de koppeling naar jezelf durven maken, bewust stil staan bij de vraag wie ben ik in deze context en wie zou ik willen zijn? Voor velen is dit zelfonderzoek wat onwennig. Hoe basaal de vraag naar onszelf ook is, we zijn het vaak niet gewend.

Pak die straal! Mijn wens is jongeren comfortabeler te laten voelen bij het bewust stilstaan bij zichzelf. De makkelijkste weg levert niet automatisch het meeste op. Om je comfortabel te gaan voelen, kan het soms juist helpen eens een stapje uit die comfortzone te zetten. Durf eens het licht op jou te laten schijnen, het geeft je energie, warmte en draagt bij aan groei. Stap ook eens zonder jas naar buiten en pak die zonnestraal!

Featured Posts
Recent Posts