Alles wat je aandacht geeft groeit


Ik kan mij het nog zo goed herinneren, mijn eigen eindexamens. Ze waren nooit leuk om te doen. Ik twijfelde veel en was onzeker of ik het wel zou halen. Deze twijfel en onzekerheid kregen dan ook veel aandacht. Vragen die door mijn hoofd schoten: “kan ik het wel? Heb ik wel voldoende geleerd? Waarom ben ik altijd zo onzeker? Waar komt die spanning vandaan?” Voordat ik het wist zat ik in een neerwaartse spiraal van negatieve zelfbeweringen/zelf-handicapping, met als aanjager de aandacht voor de dingen die ik nog niet dacht te kunnen. Als resultaat: een onvoldoende op mijn examen. En dan de bevestiging: “zie je wel, ik had toch gelijk, ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg”.

Ik heb veel advies en hulp gehad over hoe ik moet leren. Uiteindelijk begreep ik pas op de universiteit wat er echt moest veranderen. Namelijk de manier hoe ik mijzelf motiveerde en dat waar ik aandacht aan gaf tijdens deze zelfmotivatie.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je aandacht verlegt naar de dingen die energie geven, die je sterk maken, die je zelfverzekerd maken, die ervoor zorgen dat je met plezier aan je examens begin. Aandacht verleggen, dat kan je leren. De eerste stap die belangrijk is om te zetten is dat je een keuze maakt om deze aandacht te verleggen naar het beste van jezelf.

Gedachten veranderen

Volgens de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) zijn wij in staat anders te reageren op de wereld om ons heen, door onze automatische denkpatronen te veranderen. Taal blijkt het middel te zijn om deze positieve verandering te beïnvloeden. De zinnen die je kan zeggen tegen jezelf, waar je dan ook in gaat geloven noemen ze affirmaties. Door deze zin te herhalen, voed je een positieve gedachte waar je dan steeds meer in gaat geloven. Onze gedachten creëren onze realiteit. Door deze gedacht te veranderen, ontstaat een nieuwe realiteit.

  • Negatieve affirmatie: ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet leren, ik ga dit nooit halen.

Door dit te herhalen voed je de negatieve gedachte en vormt deze negatieve gedachte je realiteit.

  • Positieve affirmatie: Ik heb een groot vertrouwen in mijn talenten en mogelijkheden, wat er ook gebeurt, ik kan alles aan, alles wat ik nodig heb is in mij aanwezig.

“It’s the repetition of affirmations that leads to believe.

And once that belief becomes a deep conviction, things begin to happen.” - Muhammad Ali

Het positieve principe – een positieve draai

Het is best een uitdaging om je aandacht te verleggen van dat wat je gewend bent, naar dat wat nieuw is. Deze gedragsverandering kan gestimuleerd worden. Je kan mensen helpen bij het verleggen van hun aandacht door het stellen van waarderende vragen. De waarderende vraag geeft aandacht aan dat wat positieve energie geeft. Door deze vraag wordt de focus verlegd naar positieve krachten. De vraag als start van een waarderend onderzoek. De kunst van het waarderen hierin is het vermogen om die factoren te ontdekken en te waarderen die levenskracht geven. Dat wat kracht geeft doet groeien, dat wat groeit, bloeit en inspireert.

Waarderende vragen voor tijdens een examen:

  • Waar krijg jij energie van op school?

  • Wie heeft jou geïnspireerd vandaag? Wat deed deze persoon dat zo inspirerend was?

  • Wat heeft vandaag gewerkt tijdens het studeren voor je examens?

Waarderend onderzoek:

  • Vertel mij eens een verhaal over een moment op school dat leren/studeren wel lukte?

Doorvragen: Wat gebeurde er, wie waren daarbij aanwezig, wat was jouw bijdrage? Welk resultaat had jouw handelen? Wat maakte dit zo waardevol voor jou? Waar draait het om in dit verhaal?

Bij de krachtpatsers is het voor ons een positieve uitdaging deze focus bij leerlingen, docenten en ouders te verleggen naar dat wat kracht geeft. Onze programma’s en werkvormen zijn er op gericht om het hele schoolsysteem een boost te geven die ook zonder ons nog voortduurt.

Featured Posts
Recent Posts