Met zelfvertrouwen eindexamen doen


“Geblokkeerd. Alsof mijn hoofd is uitgecheckt en alleen mijn lichaam nog aanwezig is. Hart klopt in de keel, klamme zweethanden.. Ik kan niet meer nadenken, het is één grote waas. Ik wil weg! Chaos in mijn hoofd. Een vastloper. Ik slik. Kan ik dit wel?”

“The quickest way to acquire self-confidence is to do exactly what you are afraid to do.” – Anon.

Zelfvertrouwen. De één heeft het van nature, de ander krijgt letterlijk pijn in de buik als het erop aankomt.. Het hebben van zelfvertrouwen levert veel voordelen op. Zo begin je makkelijker aan iets nieuws, ben je minder afhankelijk van het oordeel van anderen en ga je een uitdaging niet snel uit de weg. Initiatief tonen, je mening geven.. Allemaal komt het neer op het hebben van vertrouwen in jezelf. Idem voor het behalen van doelen en het verwezenlijken van dromen. En wat te denken van groei en zelfontplooiing? Ook dit wordt vergemakkelijkt door het hebben van zelfvertrouwen.

Bang zijn om fouten te maken

Vaak wankelt het zelfvertrouwen bij het verlaten van de comfortzone. De aanloop naar- en het doen van iets spannends, zoals een eindexamen, kan ervoor zorgen dat een leerling gaat twijfelen aan zijn/haar eigen kunnen. Een beetje zelf-twijfel is natuurlijk nooit verkeerd; het kan juist motiveren om alles uit de kast te toveren om zichzelf te bewijzen. Maar als het niet bij een beetje blijft en twijfel de overhand neemt, daalt naar alle waarschijnlijkheid het zelfvertrouwen.

Als een berg tegen het examen opzien, van het ergste scenario uitgaan. Negatieve gedachten. Bang zijn om fouten te maken, het niet te kunnen.. Zeker in een periode waar een leerling alles van zichzelf moet geven, kunnen deze beperkende gedachten behoorlijk in de weg zitten. Onderstaand worden enkele handreikingen gedaan om de leerling hierin te ondersteunen.

Hoe kan een leerling meer zelfvertrouwen voelen in aanloop naar- en tijdens het eindexamen?

  • Zich bewust te richten op wat wél goed gaat, in plaats van op wat niet goed gaat.

  • Het doel (behalen van diploma) op te delen in kleine stapjes. Elke stap vooruit is een kleine overwinning.

  • Bewust te worden van beperkende gedachten en deze ombuigen naar meer positieve, helpende gedachten (voor een uitgebreide beschrijving zie het artikel van Kristof).

  • De lat niet te hoog te leggen. Dit zorgt alleen maar voor meer druk, spanning en mogelijk teleurstelling. Blijf realistisch.

  • Fouten vieren: het klinkt misschien tegenstrijdig als we het hebben over zoiets gewichtigs als het eindexamen, maar ook hier geldt; fouten maken is menselijk. We groeien door fouten. Niemand is perfect en hoeft dat te zijn. De fout relativeren, het is niet het einde van de wereld. En inderdaad, je kunt er altijd van leren en het in het vervolg anders aanpakken.

  • Stilstaan bij de ervaring zélf. Door vooral gericht te zijn om de toekomst en het resultaat, missen we de ervaring zelf. Terwijl het juist de ervaring is waar we van leren. Mindfulness technieken kunnen hierbij ondersteunend werken.

  • Je eigen maatstaf zijn. Jezelf minder vergelijken met anderen, maar juist meer met jezelf. Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak te kennen gegeven dat hij veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zichzelf te overwinnen. Om zelf te groeien. Een waardevolle benadering.

Bij FC de Krachtpatsers houden wij ons bezig met het bekrachtigen van leerlingen en docenten. Onze trainingen en workshops zijn op zo’n manier ontworpen dat leerlingen zich aangemoedigd voelen hun comfortzone te verlaten en de eigen blik te verruimen. Op speelse wijze dagen wij de leerlingen uit tot verbinding, vertrouwen in zichzelf en het vergroten van zelfinzicht.

~ Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben, bekruipt me het gevoel dat hierin voor mij nog best wat te winnen valt. Bevestiging zoeken bij anderen om zo mijn zelfbeeld- en vertrouwen omhoog te krijgen. Het liefst met een grote boog om uitdagingen heenlopen. En het krijgen van feedback brengt lichtelijke paniek bij mij teweeg, want als ik dit of dat niet goed heb gedaan, dan ben ik toch gewoon niet goed genoeg? Ik voel mij ietwat beschaamd als ik dit schrijf, wetende dat het tegenovergestelde waar is. Het doorprikken van deze illusie en het aangaan van de dingen die ik moeilijk vind, levert me namelijk als bonus een gevoel van blijdschap, overwinning en vertrouwen in mezelf op. Waarom zou ik mezelf dat heerlijke gevoel ontzeggen? Ik lees bovenstaande handreikingen nog eens terug en moet gniffelen; typisch dat juist ikzelf zoveel baat heb bij deze tips.. ;-)

Featured Posts
Recent Posts