togetherness.jpg

Boekenlijsten
- 26 (Engelstalige) kinderboeken gerelateerd aan het thema racisme
- Coretta Scott King Book Award Winners: books for children and young adults 
- Culturele diversiteit in kinderboeken is actueler dan ooit

Websites/Instagram
- The Black Archives
- The Conscious Kid
-
Instagram

Nederlandse boeken
- Racisme – Bruce Sanders (10+)
- De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam (10+)
- The hate u give – Angie Thomas (12+)
- Wat zou Martin doen? – Nic Stone (15+)
- Ik ben geen racist – Per Nilsson (15+)
- Echte Amerikaanse jongens – Brendan Kelly (15+)

Aan al onze leerlingen, scholen, samenwerkingspartners, vrienden,
 

De dood van George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor en zoveel anderen heeft veel losgemaakt, in Amerika, maar ook in Europa en hier in Nederland. Niet alleen in Amerika is er sprake van institutioneel racisme, maar ook hier, in onze straten en onze scholen.

Racisme is een gedachtengoed waarmee geen kind geboren wordt, maar wat je meekrijgt van anderen. Bij FC de Krachtpatsers geloven we dat elk kind keuzes moet kunnen en willen maken die echt bij het kind zelf passen, zonder dat ze overnemen wat ‘gewoon’ is, of wat anderen doen. Zelf nadenken, voelen wat voor jou klopt, durven kiezen, staan voor wat je vindt en daarnaar handelen zijn daarom basiselementen in onze trainingen.

Dat vraagt om de moed om kwetsbaar te zijn en te kijken naar wat je tot nu toe altijd gedacht en geloofd hebt over mensen van kleur, en opnieuw te kijken of dat echt van jezelf is, en als dat niet zo is, daar verantwoordelijkheid voor te nemen door je uit te spreken of op een vreedzame, respectvolle manier in actie te komen. Het vraagt ook om compassie en liefde, voor jezelf en anderen, van jezelf en anderen, wat het veiliger maakt om van je gelijk af te stappen en die beweging te maken.

Deze tijd vraagt om luisteren naar ervaringen van mensen van kleur, om de ander écht te horen en écht te zien. Luisteren kan door in gesprek te gaan met anderen, maar ook door jezelf te onderwijzen door de mensen die hun kennis en ervaringen in woord of beeld hebben vastgelegd. Er zijn bijvoorbeeld veel boeken voor basis- en middelbare scholieren die interessant en toepasselijk zijn in deze tijd.

 

We nodigen jullie uit om ook in jullie klaslokalen het gesprek aan te gaan, zodat leerlingen kunnen delen wat de impact is op hen, hoe zij dit herkennen in hun eigen leven, op welke manier zij er mee omgaan en waar zij zélf voor willen staan.

 

Waar nodig ondersteunen we met onze kennis en ervaring docenten, mentoren en leerlingen om dit gesprek aan te gaan. Als FC de Krachtpatsers blijven wij in onze trainingen benadrukken hoe belangrijk het is om zelf na te denken en bewuste keuzes te maken. De komende tijd zullen we kijken hoe we dit met nog meer impact kunnen doen.

Heidy Torrelli, directeur FC de Krachtpatsers